Begynder dit hjerte at banke hurtigere, når du tænker på tandlægestolen? Så er du slet ikke alene. Faktisk døjer omkring 30% af den danske befolkning med en mild angst for tandbehandling, hvor cirka 10% lider af en alvorlig grad af odontofobi, der også er kendt som tandlægeskræk.
Hos TBT går vi meget op i at skabe trygge rammer for patienter, der lider af odontofobi i større eller mindre grad. Vi vil give personer med odontofobi den bedst mulige behandling, og derfor har vi også samlet en række gode råd og hjælp til tandlægeskræk. Her kan du lære mere om odontofobi og finde konkrete værktøjer til at håndtere angsten.
Gode råd til at håndtere sin odontofobi
Da odontofobi er meget udbredt, findes der en masse helt konkrete råd, som kan hjælpe dig gennem tandlægebesøget. Her gennemgår vi en række af de bedste råd til, hvordan du og din tandlæge kan danne de tryggeste rammer.
Snak med tandlægen og få hjælp til tandlægeskræk
Hvis du døjer med odontofobi i større eller mindre grad og ønsker hjælp til tandlægeskræk, så er det i første omgang vigtigt, at du informerer tandlægen om din i god tid. Det er nemlig vigtigt, at tandlægen tager tid til at lytte til dine personlige behov, svare på alle dine spørgsmål og skabe en gensidig tillid, så du føler dig tryg. Hos TBT er du og dine behov altid i centrum, og vi tager os gerne ekstra tid til at skabe de bedste rammer for dig.
Før behandlingen
Der er flere ting, som du kan gøre før en behandling for at få hjælp til tandlægeskræk. For nogle bunder meget af odontofobi i usikkerhed om, hvad der skal foregå til selve behandlingen. Derfor kan det være gavnligt for nogle, at man på forhånd snakker med tandlægen om behandlingen i detaljer. Her findes der ingen dumme spørgsmål, så det er bare om at spørge løs. Dette råd kommer selvfølgelig an på dine personlige ønsker, da nogle helst ikke vil snakke om behandlingen.
Hertil foreslår vi, at du bestiller den tidligste tid på dagen, så du ikke skal gå med forventningens frygt i maven for længe. Hos TBT åbner vi allerede klokken 08:00, så du blot kan stå op og tage direkte herind. Vi holder også åbent hver lørdag, hvor du også kan komme ind fra klokken 08:00 på en lidt roligere weekenddag på klinikken.
Under behandlingen
Under behandlingen er der også en hel række ting, der kan være med til at skabe trygge rammer. Mange med odontofobi har gavn af at tage en ledsager med, som kan støtte patienten før, under og efter behandlingen. Under selve behandlingen kan du vælge at tage et par hovedtelefoner på, så du kan lytte til en god playliste, lydbog eller podcast. Det kan nemlig være med til at distrahere hjernen og fjerne fokus fra behandlingen.
Det er også vigtigt at aftale, hvor meget man vil have forklaret under selve behandlingen. Snak med tandlægen om det, da nogle helst vil snakke igennem hvert skridt, hvor andre ikke vil have noget at vide. Der er ingen rigtige svar, bare mærk efter og giv tandlægen besked om dine ønsker. Du kan også vælge at lave en aftale med tandlægen om, at i stopper behandlingen og holder en pause, når du giver tegn ved blot at løfte armen.
Beroligende medicin
Nogle kan klare sig med de ovenstående råd og en forstående tandlæge, men nogle har brug for ekstra hjælp til tandlægeskræk. Hos TBT tilbyder vi derfor beroligende medicin før behandlingen. Det kræver blot, at du møder op 30-45 minutter før behandlingen, hvor vores søde personale udleverer pillen, der typisk vil være en sovepille såsom Halcion. Pillen vil få dig til at slappe af, og du vil ikke huske så meget af behandlingen. Det er dog vigtigt, at du tager en ledsager med, som kan hjælpe dig med at komme sikkert hjem efter behandlingen, da du stadig vil mærke pillens effekt.
Fuld narkose
Hvis du er meget nervøs, så kan du også vælge at få behandlingen i fuld narkose. Hos TBT samarbejder vi med erfarne narkoselæger, der kommer ud på klinikken og lægger dig i fuld narkose. Fuld narkose koster 5000 kroner for den første time og 3500 for anden time, og der går meget sjældent mere end to timer. Her er det også vigtigt, at du har en ledsager, der kan køre dig hjem efter behandlingen.
Tandlægeskrækkens onde cirkel
Personer med odontofobi har desværre stor sandsynlighed for at havne i en ond cirkel. Hvis man er bange for at gå til tandlægen, så har man tendens til at undgå tandlægebesøg. Efter en rum tid uden regelmæssige tandeftersyn kan man ende med dårlige tænder, som ikke er blevet opdaget af tandlægen. Dette kan lede til en følelse af skam og en endnu større tandlægeskræk, da man nu frygter, at et tandlægebesøg vil betyde dårlige nyheder og en omkostelig behandling. Denne onde cirkel bliver desværre kun værre, indtil man vælger at bryde den.
Hvis du er en af dem, der udskyder regelmæssige tandeftersyn og måske ikke har været til tandlægen længe, så kan det være en god ide at undersøge, om en iboende odontofobi er en del af grunden. Heldigvis har Tandlægeforeningen udviklet en test på deres hjemmeside, hvor du kan teste din grad af angst for tandbehandling ved at svare på fire simple spørgsmål:
- Hvad vil du føle, hvis du skal til tandlæge i morgen?
- Hvordan har du det, når du sidder i tandlægens venteværelse og venter på, at det skal blive din tur?
- Hvordan har du det, når du sidder i tandlægestolen og venter på, at tandlægen gør klar til at bore i dine tænder?
- Hvordan har du det, når du sidder i tandlægestolen og venter på, at tandlægen tager instrumenterne frem for at rense dine tænder?
Testen er et godt udgangspunkt, når du skal tale med din tandlæge og få hjælp til tandlægeskræk. Du kan finde testen her på Tandlægeforeningens hjemmeside.
Hvis du gerne vil slippe helt for din angst for tandlægestolen, så kan vi desværre ikke hjælpe dig med det. Der findes dog mange psykologer, der er specialiseret i behandlingen af odontofobi. På denne side kan du læse meget mere om psykologisk behandling af odontofobi, så du har den nødvendige viden til at beslutte, om du vil gå i behandling og få professionel hjælp til tandlægeskræk.
Her på vores hjemmeside kan du læse meget mere om tandlægeskræk og få flere gode råd til at komme nerverne til livs. Du er også velkommen til at kontakte klinikken, så kan vi sammen lave en god plan for, hvordan vi bedst muligt kan tage hånd om dig og din tandlægeskræk.