Sjögrens syndrom, også kaldet sjøgrens syndrom, er en gigtsygdom som man umiddelbart ikke skulle tro har nogen forbindelse til vores tænder og mundhygiejne. Men hvis du har syndromet, er der dog alligevel nogle symptomer du skal være opmærksom på i forhold til din tandpleje, som syndromet kan forårsage.
Hvad er sjøgrens syndrom?
Det er den svenske øjenlæge Henrik Sjögren der ligger navn til Sjögrens syndromet, den første mand som beskrev en sammenhæng mellem leddegigt og tørre øjne. Og tørhed er blandt andet et symptom når man har syndromet.
Sjøgrens eller Sjögrens syndrom er en kronisk gigtsygdom som rammer og påvirker ens kirtelfunktioner, herunder tåre-og spytkirtler. Dermed er Sjögrens syndrom altså en gigt i ens kirtler. Det kan ikke ses at en person har Sjögrens syndrom, men det kan klart påvirke dagligdagen og livskvaliteten hos den som er ramt. Det er muligt blot at være ramt af sekundær sjøgrens syndrom, men behandlingen af syndromet er ens om det er primær eller sekundær sjøgrens syndrom man har.
Symptomer på Sjögrens syndrom
Sjögrens syndrom tilhører en gruppe af gigtsygdomme som kaldes bindevævssygdomme. Tåre-og spytkirtelfunktioner er ofte nedsat og mangel på dette fører til at slimhinderne bliver udtørret. De mest forekommende og største symptomer er dermed:
- Tørhed i øjne og mund
- Træthed
- Smerter i muskler og led
Smerterne kan forveksles med leddegigt, men bliver sjældent til leddegigt og er derfor almindelige smerter som følge af sjögren syndromet.
Hvis du bliver gravid og har sjögrens syndrom, er der ingen grund til bekymring, da graviditeter når man har sjögrens syndrom forløber sig som hos en rask kvinde og syndrome forværrer muligheden for problemer under en graviditet.
Du kan godt drikke alkohol, men burde prioritere de anbefalede mindst 2 liter vand om dagen, og undgå et stort forbrug af alkohol, te og kaffe, der er med til at forværre tørhed i munden. Også mad og læskedrikke med højt sukkerindhold burde undgås.
Hvem får Sjögrens syndrom?
Der er ikke fundet en direkte årsag til, hvad der får syndromet til at bryde ud, og hvorfor man har syndromet resten af livet. Årsagen er altså ikke kendt, og man kan ikke forhindre det at få syndromet, men man kan blot behandle det og nedsætte symptomerne. Der er dog forbindelse til miljø, arv og hormoner når det handler om, hvem der står til at være særligt disponeret overfor sjögrens syndrom. Visse genetiske forhold spiller en rolle i hvor hårdt forløbet bliver og patienten er ramt, samt hvem der generelt står til at få syndromet. Det er dog ikke arveligt.
Syndromet ses hyppigere hos kvinder og i to specifikke aldersgrupper: efter 55 års alderen og når man er mellem 20-30 år. Det er dog ikke et særligt udbredt syndrom, som kun 0,5% af befolkningen lider af.
Sjögrens syndrom og corona
Mennesker med kroniske sygdomme kan være særlige sårbare i forbindelse med covid-19. Det er derfor muligt at man kan være i risikozonen, og det anbefales at man tager de forbehold som myndighederne sender ud.
Blandt symptomerne på corona er tørhed i halsen, træthed, tør hoste eller generel ømhed. Symptomerne på sjögrens syndrom er i forvejen tørhed og træthed. Man kan derfor stå overfor et hårdt forløb hvis man både har sjögrens syndrom og får corona.
Tandpleje ved Sjögrens syndrom
Ved nedsat produktion af spyt og tørhed i munden, er der større mulighed for at få huller i tænderne. Det sker fordi spyt er med til at bekæmpe caries. Caries er huller i tænderne og opstår fordi bakterier udvikler sig til syre, der nedbryder emaljen og dermed skaber huller i tænderne. Derfor er der altså generelle udfordringer ved at passe på sine tænder når man har sjögrens syndrom. Det kan i værste tilfælde føre til at man får behov for andre omfattende behandlinger, blandt andet kan man skulle få behov for tandfyldninger eller en protese.
Mad og drikke med højt sukkerindhold bør undgås for at passe på tænderne, da personer med sjögrens syndrom netop har nemmere ved at få huller i tænderne.
Det er derfor vigtigt at passe på sine tænder og holde en god tandhygiejne. For at bekæmpe caries hvis dette bliver et stort problem, kan man blandt andet bruge en tandpasta med mere fluor i eller andre former for tandpasta, til andre problemer. Du kan læse om forskellige tandpasta her.
Det er også anbefalet at tage til et generelt tjek hos sin tandlæge jævnligt for at holde mundhygiejnen i ordenen og sikre sig at alting er som det skal være. Hos Tandlægerne på Brønshøj Torv står vi altid klar til vejledning og hjælp, og svarer gerne på flere spørgsmål vedrørende sjögrens syndrom og tandpleje.