Fluorid er det grundstof, der findes i alle almindelige tandpastaer, og som du nok kender bedst kender under navnet fluor. Fluor/fluorid virker ved at gøre tandemaljen stærkere og mere modstandsdygtig mod skadelig syre fra mad og drikke. Hertil forebygger fluoridet huller i tænderne ved at forhindre syreholdige fødevarer som sodavand og juice fra at skade tænderne.
De seneste årtier har brugen af fluor revolutioneret mundhygiejnen særligt i vesten. I 1950’erne var det normalt for konfirmander i Danmark at modtage et gebis i gave på deres store dag. Nu er det kun cirka halvdelen af unge under 15, der overhovedet har prøvet at have et hul i tænderne. Meget af denne revolution kan tilskrives brugen af fluor i tandpasta.
De seneste år har du måske læst, at flere er begyndt at bekymre sig over, om fluor/fluorid er sundhedsskadeligt for mennesker. Nogle har valgt at skifte til såkaldt “naturtandpasta” eller “økologisk tandpasta” uden fluorid på grund af denne bekymring. Bekymringen bunder dog hovedsageligt i en misforståelse.
Er fluorid farligt for mennesker?
Bekymringerne om fluors/fluorids sundhedsskadelige effekter bunder i en misforståelse om forskellen på fluorid og fluorerede stoffer. Den fluor, som findes i din tandpasta, er ikke det samme som de fluorerede stoffer – bedre kendt under den udskældte samlebetegnelserne PFAS og PFC – selvom navnet lyder meget ens.
PFAS og PFC bliver ofte kædet sammen med en række sundhedsskadelige effekter, men de fluorerede stoffer (PFAS og PFC) er altså ikke det samme som den fluor/fluorid, som findes i din tandpasta.
Fluor/fluorid er kun skadeligt i meget store mængder
Mængder af forskning har fastslået, at fluor/fluorid i tandpasta ikke er sundhedsskadeligt for mennesker, så længe det indtages i små mængder. Det anbefales, at du kun bruger en klat tandpasta på størrelse med en lillefingernegl ved tandbørstningen, og det er helt sikkert for din sundhed. Fluorid i tandpasta kan kun være sundhedsskadeligt for mennesker, hvis det indtages i ekstremt store mængder på en gang.
Et voksent menneske kan få fluoridforgiftning, hvis han/hun indtager en hel tube tandpasta på en gang, hvilket giver symptomer som dårlig mave og opkast. En voksen skal dog spise hele 15 tuber tandpasta på en gang, før det kan være livsfarligt. I små mængder viser forskningen ingen sundhedsskadelig effekt ved fluor/fluorid.
Tandpasta med højt indhold af fluor/fluorid skal dog holdes ude af børns rækkevidde, da det kan forstyrre dannelsen emalje på børn under 8 års tænder. Børn kan sagtens bruge tandpasta med et lavt indhold af fluor/fluorid og opnå den beskyttende effekt uden at indtage for meget.
Mange års forskning har fastslået den positive effekt af tandpasta med fluor på tænder, samt at tandpastaen ikke er sundhedsskadelig i små mængder. Fluor er dog ikke et mirakelmiddel, der kan stå alene. Manglende tandbørstning og for mange syreholdige fødevarer kan stadig forårsage huller i tænderne. Sørg derfor for at holde en god mundhygiejne ved at børste dine tænder korrekt og rense mellem tænderne. Du kan også altid snakke med din tandlæge om, hvordan du bedst beskytter dine tænder og vælger den rette tandpasta.