God mundhygiejne er selvfølgelig vigtigt i alle faser af livet. Der er dog mange gode grunde til at være mere opmærksom på tændernes helbred, når man kommer lidt op i alderen. I denne artikel får du derfor en række gode råd til tand- og mundpleje hos ældre.
Hvorfor skal ældre være ekstra opmærksomme på mundpleje?
Der er en række gode grunde til en ekstra opmærksomhed på tand- og mundpleje hos ældre, da 50% af ældre på plejehjem oplever gener fra munden, som påvirker livskvaliteten. Ifølge Ældresagen skal en af grundene findes i finmotorikken, der kan blive svækket med alderen. Derfor kan det blive sværere selv at udføre en grundig tandbørstning og opretholde den gode mundhygiejne selv. Hvis man oplever problemer med tænderne med alderen, så kan det ifølge Ældresagen have stor effekt på ens spisevaner. Hvis man ikke kan tygge ordentligt, så vil man som oftest spise mindre. Immunforsvaret og det gode helbred generelt er dog meget afhængigt af sunde og gode spisevaner, og det er blot en af de vigtige grunde til, at man bør forebygge tandgener på bedste vis. Herudover kan dårlig tand- og mundhygiejne være medvirkende til udviklingen af lungebetændelse og diabetes, da personer med dårlig mundhygiejne indånder mundhulebakterier ned i lungerne.
De gode råd til tand- og mundpleje hos ældre
Der er heldigvis mange ting, som man selv kan gøre for at sikre en sund tand- og mundpleje som ældre. Vi starter ved det mest banale:
1. Grundig tandpleje dagligt
Det er essentielt, at ældre plejer tænderne grundigt med tandbørste og tandtråd to gange dagligt – også hvis man har behov for hjælp til det. Her kan man med fordel benytte en blød tandbørste med et lille tandbørstehoved, da dette er mere skånsomt samt gør det lettere at nå alle tænderne. Man kan eventuelt overveje en elektrisk tandbørste, og på alle børster anbefales en fluorholdig tandpasta. Læs mere om valg af tandpasta her.
2. Regelmæssige tjek hos din tandlæge
I løbet af et langt liv har de fleste fået foretaget en række tandbehandlinger af forskellig art. Du har måske med implantater, proteser eller behandling for slidte tænder, og derfor er det endnu vigtigere med regelmæssig visit på tandklinikken. Efter et liv med forskellige behandlinger kan ringe tand- og mundpleje nemlig hurtigt udvikle sig til gener. Derfor er det vigtigt, at tandlægen løbende kan holde skarpt øje og handle i tide. Her er regelmæssig tandrensning også et godt værn mod tandgener, da bakterier og tandsten løbende bliver fjernet. Det er en god ide at bruge sin kalender eller mobiltelefon til at sørge for, at der ikke går for længe mellem besøgene på klinikken.
3. Mærk efter – og tøv ikke med at spørge tandlægen
Det vigtigste råd for sund mundpleje hos ældre er at mærke godt efter og handle hurtigt, hvis man oplever ubehag eller smerter i tænderne. Hvis det eksempelvis bløder, når du børster eller bruger tandtråd, så er det en god ide at spørge tandlægen om råd.
4. Drik fornuftige mængder vand
Når munden bliver for tør, så forhøjes risikoen for huller og andre gener i munden. Det er derfor en god ide at drikke nok vand for at holde munden fugtig. Hvis du lider af mundtørhed generelt, så findes der flere midler, der kan hjælpe. Spørg derfor endelig din tandlæge eller læge, om disse midler er oplagte til dig.
5. Tænk over spisevanerne
I forbindelse med god mundpleje hos ældre gælder de samme gode kostråd, som du sikkert kender alt til i forvejen. Når kroppen får de nødvendige næringsstoffer, forebygges infektioner som tandkødsbetændelse og paradentose. Man kan med fordel også tænke over, hvornår og hvordan man spiser. Hvis man spiser sukkerholdige og/eller syreholdige fødevarer som slik, kager og sodavand, så er det en god ide at indtage dem over så kort tid som muligt. Herefter kan man med fordel slutte af med et glas vand, da tænderne så vil udsættes for de skadelige stoffer i kort tid og hurtigt bliver skyllet rene igen. Hertil frarådes rygning på det kraftigste, da det svækker blodcirkulationen og øger risikoen for paradentose og infektioner.