Hvis du har en tandlæge, du kommer hos regelmæssigt, er det helt sikkert, at det er blevet opdaget, hvis du lider af paradentose/parodontose. Måske er du allerede blevet forklaret, hvad det er, hvordan det behandles, og hvordan man skal forholde sig. Måske har du aldrig rigtig hørt om det før. Uanset om det ene eller andet er tilfældet, kan du med fordel læse med her.
Her kan du nemlig blive klogere på paradentose/parodontose, hvad det er, hvordan det behandles, hvad du selv kan gøre, og hvad TBT – Tandlægerne på Brønshøj Torv kan gøre for dig.
1. Paradentose/parodontose – hvad er det?
For at blive klogere på, hvad paradentose er, er vi nødt til kort at forklare lidt anatomi. Dine tænder sidder nemlig ikke fast i tandkødet, men sidder fast i en knogle. Det er tandroden fra tanden sidder fast i denne. Paradentose er betændelse, som opstår i den knogle. Får man betændelse her, kan det føre til, at man kan gå hen og blive tandløs. Knoglen fortæres langsomt af bakterierne, og dermed bliver tænderne løse, indtil de risikerer at falde helt ud.
Ligesom huller i tænderne (caries) opstår i tænderne grundet dårlig hygiejne, så kommer paradentose bakterierne grundet dårlig mundhygiejne. Der findes omkring seks paradentosebakterier, som skal have fundet vej til mundhulen, før der er tale om paradentose. Det kan heldigvis sjældent ses af andre – men det gør det også sværere for dig selv at opdage det i tide. Hyppige tandlægebesøg kan være nøglen til at opdage det i tide. Hos tandlægen måles dybden på tandkødslommerne, og dermed kan det ses, om der er tale om paradentose, hvis det er dybere end det burde være.
Kort opsummeret er paradentose altså en tilstand, hvor bakterier over tid nedbryder den knogle tænderne sidder fast i, og det kan føre til hel eller delvis tandløshed.
2. Hvem bliver ramt?
Paradentose er en folkesygdom. Derfor kan alle blive ramt. Paradentosebakterierne skal bare opstå i knoglen. Faktisk vil op mod halvdelen af befolkningen blive ramt på et tidspunkt i deres liv i varierende grad.
Det er dog primært voksne og meget sjældent unge eller børn, som bliver ramt. Alligevel er der bestemte grupper, der skal være særlige opmærksomme på at blive ramt, da de er mere sårbare. Det er blandt andet:
- Rygere: Rygning kan fordoble risikoen for paradentose op til seks gange. Tandkødets immunforsvar er blevet svækket af rygningen og gør dig mere sårbar over for paradentose.
- Svækket immunforsvar.
- Diabetikere: Gælder især en dårligt reguleret sukkersyge.
- Mundtørhed: Tørheden øger risikoen for huller i tænderne og dermed også paradentose. Har du Sjögrens syndrom, som forårsager mundtørhed, er det en god ide at holde ekstra øje.
- Alder: Som nævnt er paradentose noget, der sjældent rammer børn og unge, men mere ældre mennesker. Det betyder dog ikke, at det at blive ældre medfører paradentosen. Almensygdomme i forbindelse med alder kan dog have betydning.
3. Hvordan foregår behandling af paradentose?
Da der er tale om bakterier, som nedbryder knoglen over tid, går behandlingen naturligvis ud på at bekæmpe disse bakterier.
Behandlingen tilrettelægges ud fra, hvor slem tilstanden er blevet. Du kan derfor komme ud i at få brug for en en tandkødsoperation.
Normalt foregår det dog ved, at man fjerner tandsten og bakterier i tandkødslommen for at slippe af med bakterierne. Der kan også blive inddraget antibiotikum, hvis det er nødvendigt. Den vigtigste del af behandlingen er man dog selv ansvarlig for, og det fører os til næste punkt.
4. Hvad kan du selv gøre?
Det er uhyre vigtigt at tage stor aktiv del i at bekæmpe bakterierne og passe på sine tænder, og det kan man gøre på flere måder.
- Rygestop: Er du ryger, kan et rygestop gavne stort og faktisk have betydning for, om du får et sundt tandkød igen, Det skyldes, at rygning forværrer situationen.
- Tandbørstning: En god mundhygiejne handler naturligvis om at børste sine tænder grundigt og godt. Med god tandbørstning kan du passe bedre på dine tænder. Du kan læse mere om, hvordan man børste sine tænder mest optimalt her. Vil du vide mere om, hvilken tandpasta der er god, kan du læse mere om det her.
Her skal man også inddrage tandtråd og tandstikker for at være sikker på at få madrester helt ud af tænderne og tandkødet. - Tandeftersyn: Hyppige, årlige besøg hos tandlægen for at holde øje med processen, modtage vedligeholdende behandling og få råd til at bekæmpe bakterierne.
- Kostvaner: Du kan skære ned på mad eller drikkevarer med højt sukkerindhold for at holde sine tænder i bedste ‘form’.
Hvis du ikke passer på dine tænder, kan din situation blive værre eller komme tilbage igen, hvis behandlingen ellers havde hjulpet i første omgang.
5. Hvad kan vi gøre hos TBT?
TBT tilbyder den behandling, som her er blevet nævnt mod paradentose. Du kan få vejledning, råd, og behandling hos os, hvis du i forvejen ikke er i en behandling.
Du kan læse mere og se priser her.
Kontakt os endelig for at komme i gang eller for at høre mere om behandlingen.